Nog meer procesrechtelijke bijzonderheden (én een link met het actuele 68 Grondwet) zijn te zien in een uitspraak van de Raad van State over een Wob-verzoek naar informatie over bedrijven die leverancier zijn van technische hulpmiddelen aan de Korpschef.
Niets aanleveren als procesdossier
De gevoeligheid van de materie bracht de Korpschef ertoe de stukken in het geheel niet te benoemen, in algemene zin te weigeren én de stukken ook niet in te dienen (onder geheimhouding op grond van 8:29 Awb) bij de rechtbank. De Raad van State maakt ook in deze uitspraak duidelijk dat 8:42 Awb vraagt om stukken in te brengen, desnoods onder geheimhouding. Pas bij evident gewichtige redenen kunnen stukken zelfs niet worden ingebracht. Maar daarvan is niet snel sprake, aan de motivering daarbij worden hoge eisen gesteld.
68 Grondwet als bijzondere regeling
Het spektakel wordt, nadat de Korpschef het nog een keer moet c.q. mag proberen met een nieuw besluit, nog groter. Actueel in deze dagen, artikel 68 Grondwet wordt van stal gehaald als bijzondere regeling zodat de Wob niet eens aan de orde zou zijn. Dat de minister het belang van de Staat heeft ingeroepen richting de Kamer over bepaalde documenten of informatie, laat volgens de Raad van State onverlet dat de Wob-toets nog wel moet plaatsvinden. De documenten moeten dus beoordeeld worden.
Misbruik van recht
De Korpschef gaat door in zijn verwoede pogingen en stelt nog dat sprake is van misbruik van recht. De enkele mededeling dat verzoeker voornemens is artikelen te publiceren is kennelijk (in dit geval) voldoende.
Beoordeling documenten
Uiteindelijk wordt informatie dan toch beoordeeld en deels openbaar gemaakt. De weigering van bepaalde delen blijft uiteindelijk wel overeind.