Met de komst van de Woo kan ook de Raad van State benaderd worden met Woo-verzoeken. De vraag ligt wel voor hoever die Woo dan kan reiken, zo leert ook deze uitspraak van de rechtbank Rotterdam (18 december 2024, ECLI:NL:RBROT:2024:12675). Het geeft de rechtbank ook gelijk een basis voor een lesje bestuursrecht aan de Raad van State.
Woo en Raad van State
Kenden we de Raad van State in Wob-verband vooral als bestuursrechter. In Woo-verband kwam deze organisatie in beeld als wetgevingsadviseur en zien we nu de rol van rechter. De organisatie is alleen ook te 'Woo-en'. Dit volgt uit artikel 2.2 Woo die organen, niet zijnde bestuursorgaan, toch gelijk stelt met een bestuursorgaan voor zover het de Woo betreft.
De Raad van State is te Woo-en, maar - zo leert de uitspraak van de rechtbank - niet voor alle onderdelen en dus niet voor alles. Hoewel de nieuwsgierigheid van verzoeker begrijpelijk is, geeft de Woo dus geen ingang om voorgenomen uitspraken alvast op te vragen.
Raad van State en bestuursrecht
Net als eerder de rechtbank Midden-Nederland (zie dit bericht) ziet ook de rechtbank Rotterdam zijn kans schoon de Raad van State te wijzen op een gebrek in de besluitvorming. Kort en goed merkt de rechtbank op dat nu geen sprake is van een bestuursorgaan, dus geen sprake kan zijn van een besluit. Dan kan er dus ook geen bezwaar ongegrond worden verklaard met een beslissing op bezwaar. En dus houdt het hier uiteindelijk op. Maar dat had dus al eerder gemoeten...