Schending 68 Grondwet of niet doorvragen door de Kamer?

Het bericht van RTL Nieuws doet Den Haag schudden op de grondvesten. Veel commentaar dat volgt, spreekt van niet-naleving van artikel 68 Grondwet. Alle aanleiding dus voor een kort bericht op deze site. Dat artikel 68 Grondwet legt immers een plicht op het Kabinet om de Kamer van inlichtingen te voorzien waar ze om vraagt (zie eerdere deze column).

Niet-naleving in dit geval is inderdaad de indruk die je zou kunnen krijgen als je het bericht van RTL Nieuws leest. Bezien we de feiten dan kan je net zo goed twijfelen aan dat beeld.

Het gaat om het feitenrelaas dat volgens RTL een “nietszeggend” ‘stroomschema’ is. Expliciet zou het kabinet hebben besloten om geen volledig feitenrelaas te geven. De vraag van de leden Lodders, Leijten en Omtzigt op 4 november 2019 was inderdaad “ook een volledig feitenrelaas te verschaffen”.

Met de brief van de minister van 19 november wordt hierop gereageerd. In de brief maakt de minister duidelijk dat het “een eerste invulling” geeft aan het verzoek van de Kamer. Het ‘nietszeggende stroomschema’ typeert de minister als “een zeer gedetailleerde tijdlijn” met hyperlinks naar de achterliggende stukken. Daar valt natuurlijk over te twisten, maar de minister erkent dat het geen uitputtende lijst is, maar dat de belangrijkste gebeurtenissen zijn weergegeven.

Redelijk open en bloot heeft het kabinet dus beperkt willen reageren, op dat moment in 2019, op het verzoek van de Kamer. Is dat fout? Nou niet direct. Want als de Kamer het niet voldoende vond – wat misschien best had gekund (het was immers geen volledig feitenrelaas zoals verzocht) – dan had men moeten doorbijten. Dat is ogenschijnlijk op dit onderdeel niet gebeurd…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *