Van der Sluis op ‘Binnenlands bestuur’ 18 oktober 2019; Over het goed onderzoeken van de archieven en bewaren daarvan na ontvangst van een Wob-verzoek

Eerder verscheen als een stuk op Follow The Money over het verwijderen van e-mails nadat een Wob-verzoek was ontvangen dat mede zag op die e-mails. In dat stuk was een interview verwerkt met Van der Sluis. Het vervolg daarop blijkt uit dit artikel op Binnenlands bestuur. Het stuk op Follow The Money werd kennelijk opgepakt door De Gelderlander (zie dit artikel) wat weer leidde tot vragen van de gemeenteraad. De beantwoording – geen opzet qua verwijderen vanwege het Wob-verzoek – is politiek kennelijk voldoende.

Kleine voorspelling; een rechter kan moeilijk ook anders, het stuk alsnog maken wordt een onmogelijke opgave (zie bijvoorbeeld de uitspraak die in deze update wordt besproken). Het werpt in het licht van de doelstellingen van de Wob soms wel een wat lastig te accepteren gevolg op. Eerst is het al lastig voor de verzoeker om aan te tonen dat er meer documenten zijn dan het bestuursorgaan bij het besluit heeft betrokken (zie bijvoorbeeld deze update). Een bijkomende lastige bewijspositie waarin de verzoeker kan worden gebracht is de opdracht die dus mogelijk opkomt dat de verzoeker moet aantonen dat informatie wel of niet bewust (blijvend) is vernietigd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *