Categorie
Reviews
Rating

Over deze cursus:

In de politiek-bestuurlijke context zijn vraagstukken omtrent transparantie en geheimhouding aan de orde van de dag. Niet zelden spelen raadsleden, journalisten of betrokken burgers hierbij een bepalende factor. Om hier als bestuurder of raadslid de juiste koers in te houden is deze juridische, maar vooral ook strategische twee tot drie uur durende training een must.

Aan de hand van de regels en praktijkvoorbeelden gaan we in op het kader dat transparantie vraagt, maar ook vraagt om vertrouwelijkheid en geheimhouding. We hebben het dus over de praktische uitwerking van de Wet open overheid, de Gemeentewet of Provinciewet (die per 1 april 2023 wijzigingen op dit onderdeel) en de AVG. Want hoewel die kaders echt iets anders zijn en vragen (zie column) staan ze onverkort met elkaar in verbinding.

Vragen die regelmatig aan de orde zijn in deze training: Hoe gaan we om met informatieverzoeken van volksvertegenwoordigers (zie dit bericht)? Hoe besloten is het overleg van het Presidium (hierover ook dit bericht)? Hoe werkt opleggen van geheimhouding en hoe werkt het als daarna een Woo-verzoek wordt ontvangen? Is de app-groep van de fractie met de wethouder erin wel buiten de Woo te houden (zie hier)?

De training is relevant voor bestuurders (wethouders, CdK’s, burgemeesters, gedeputeerden, statenleden, gemeentesecretarissen en provinciesecretarissen, raadsleden) en de ambtelijke ondersteuning (griffie, beleidsmedewerkers en juristen).

Inhoud:

Politiek-bestuurlijke context en transparantie;

Wet open overheid;

Geheimhouding volgens Provincie- of Gemeentewet;

Besloten en transparant.

Aanmeldformulier

Velden die gemarkeerd zijn met een * zijn verplichte velden.

 

  Reviews

  0 Rated 0 out of 0 ratings

  5 stars

  4 stars

  3 stars

  2 stars

  1 stars