Minister BZK; Actief openbaar maken, gaat het gebeuren in 2024?

Annemieke Sindorf, trainer bij NKOO en adviseur informatiemanagement bij Content Strategy.

Het blijft een cliffhanger, wanneer wordt actieve openbaarmaking nu echt wettelijk verplicht?

Een tijdje terug, op 27 juni 2023, vraagt het Adviescollege Openbaarheid en Informatiehuishouding (ACOI) via deze brief artikel 3.3 zo snel mogelijk in te laten gaan. Maar die beslissing is door BZK nog niet genomen.

Het maakt eigenlijk ook niet uit. Waarom afwachten? Om goed in verbinding te staan met de burger is het belangrijk om open te zijn. En er komt best wel wat bij kijken om actieve openbaarmaking te implementeren.

Wanneer ben je klaar voor actieve openbaarmaking? Het hangt natuurlijk niet alleen af van de beschikbaarheid van de Woo-index en de werkdefinities over de informatiecategorieën, waarnaar het ACOI in haar bovengenoemde brief naar verwijst.

De afgelopen tijd ben ik, samen met mijn opdrachtgever, aan de slag gegaan met het implementeren van actieve openbaarmaking bij een uitvoeringsorganisatie. De vijf belangrijkste elementen die terugkomen in de aanpak zijn:

  1. Visie vormen
  2. Werkwijze uitwerken en taken in de organisatie beleggen
  3. In kaart brengen welke documenten onder de verplichte informatiecategorieën vallen
  4. Het hebben van een geschikt publicatieplatform en laksoftware
  5. Ervoor zorgen dat de organisatie bekend is met actieve openbaarmaking en het toepast

Dit pak ik projectmatig aan en is ingedeeld in de stappen 1) maak het helder, 2) maak het bekend en echt en 3) maak het waar en blijvend.

Hier vertel ik over tijdens de training actieve openbaarmaking. Ik geef je tips over hoe je met actieve openbaarmaking aan de slag kunt gaan. De training is op 6 februari ’24.  Aanmelden kan hier: https://nkoo.nl/course/actief-openbaar-maken-op-grond-van-de-wet-open-overheid-6-februari-2024/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *