Actieve openbaarmaking met Annemieke Sindorf

In 2007 kwam Annemieke voor het eerst in aanraking met informatievoorziening bij de Rijksoverheid toen ze werkte bij de Politie. Ze maakte vele veranderingen mee in haar carrière. Sinds 2016 heeft ze als consultant verschillende organisaties begeleid met de implementatie van de Archiefwet en de Woo. Sinds 2023 geeft ze de training Actieve openbaarmaking samen met Cornelis van der Sluis. Wat heeft Annemieke jou te leren? Lees meer over Annemieke en Actieve openbaarmaking.

Annemieke werkt als adviseur informatiemanagement en is betrokken geweest bij de implementatie van de Woo bij verschillende overheidsinstanties. Welke uitdaging(en) komt Annemieke tegen bij de overheid?

Annemieke: “Wet- en regelgeving en de vele kaders en richtlijnen vragen veel van overheidsorganisaties. Alhoewel compliance natuurlijk belangrijk is, loop je door de vele regels ook snel het risico dat het een te complex en omvangrijk verhaal wordt, wat openbaarmaking in de weg staat. Ik probeer vanuit samenwerking en regie stapsgewijs en met een pragmatische aanpak tot resultaat te komen. Daarnaast is het lastig om de vertaling te maken van de verplichte informatiecategorieën naar je eigen werkprocessen en documenten. Wat valt daar nou precies onder? Dat is precies waar ik samen met Cornelis tijdens de training Actieve openbaarmaking met je ga over nadenken. We helpen je hoe je met kijken naar de informatiecategorieën. “. 

Samen voor een transparante overheid waar het kan. Dat is de slogan van het NKOO. Waar zitten kansen voor meer transparantie en waar juist niet?
Annemieke: “Ik vind de Woo een interessant onderwerp en het biedt vele mooie kansen. Het is van belang voor de burger, het is een strategisch onderwerp binnen overheidsorganisaties en het is een goede trigger om je informatiehuishouding op orde te brengen. Alleen een open en eerlijke overheid kan goed in verbinding staan met de burger”.

Alleen een open en eerlijke overheid kan goed in verbinding staan met de burger.

Hoe pakt dit uit in het actief openbaar maken? En hoe pas je dit toe in de praktijk?

Annemieke: “Dat is inderdaad een uitdaging, de wet vertalen naar hoe het gewoon in de praktijk werkt. We gaan daar op in zodat de deelnemer ook aan de slag kan na afloop in de eigen omgeving.”

Wat kunnen deelnemers van de training van jou leren? Of anders wat kunnen ze van jou verwachten?
Annemieke: “Door mijn kennis en ervaringen te delen en tijdens de training mee te denken kan ik je helpen om aan de slag te gaan met de implementatie van actieve openbaarmaking. ”  


Samen met Cornelis deelt Annemieke relevante voorbeelden en krijg je implementatiehulp voor het voldoen aan de informatieverplichtingen. Er is ruimte om te sparren met vakgenoten zodat je samen kunt leren en ontwikkelen.
Komt de implementatie en/of de uitvoering van actieve openbaarmaking op jouw bord? Meld je dan aan en laat je goed informeren door Annemieke en Cornelis.

Deze training is voor iedereen die werkt aan de implementatie van de Woo of zorgdraagt voor actieve openbaarmaking. Dat zijn bijvoorbeeld projectleiders, Woo-juristen, communicatieadviseurs of beleidsmedewerkers.

Als deelnemer van de training  krijg je ook toegang tot het NKOO platform waar je medecursisten, Annemieke en Cornelis ontmoet en kennis en ervaringen kunt uitwisselen.

Annemieke Sindorf 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *